Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptasie mleczko waniliowo-kawowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
mąka 5 łyzek
cukier 5 łyzek
kakao 2 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
mleko skondensowane niesłodzone 500g
cukier waniliowy 1
cukier puder 2 x 1/3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 x 4 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptasie mleczko waniliowo-kawowe

Biszkopt:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt najlepiej pozostawic w brytfance żeby ptasie mleczko się nie wylało.
Ptasie mleczko ciemne:
Żelatyne przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mleko ubić na wysokich obrotach z cukrem pudrem pod koniec wlać zimną zelatynę. Dodać kawe i jeszcze przez chwile ubijać do całkowitego wymieszania składników. Wylac na biszkopt i wstawic do lodówki do stężenia.
Ptasie mleczko jasne:
Żelatyne przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mleko ubić na wysokich obrotach z cukrem pudrem pod koniec wlać zimną zelatynę. Dodać cukier waniliowy i jeszcze przez chwile ubijać do całkowitego wymieszania składników. Wylac na ciemna warstwe i wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Faustyna 02.11.2010 14:20
Wspaniale wygląda:) Wypróbuję :)
Faustyna 25.09.2010 11:15
Pyszne ciacho:) Wygląda bardzo apetycznie:)
Kate131 10.09.2010 13:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak