Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowo-czekoladowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt orzechowy:

orzechy laskowe mielone 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
cukier kryształ 4 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt jasny:

jajko 5 sztuk
cukier 5-6 łyżek
mąka pszenna 5-7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa:

śmietana 30% 0,5 litra
cukier puder 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
kakao 3 łyżeczki

Dodatkowo:

orzechy 1/2 szklanki
jajko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowo-czekoladowy

Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Biszkopt jasny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół.
Masa:
żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kakao i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.
Przełozenie:
Biszkopt jasny+masa+biszkopt orzechowy+masa+biszkopt jasny+masa+dekoracja orzechowa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak