Piegus

Piegus

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • mak

    1 szklanka
  • kostka masła

    25 dag
  • białka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyzeczki
  • bakalie

  • łyżka oliwy

  • tarta bułka

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak sprarzyć wrząca wodą kiedy nieco ostygnie, odcedzić na sitku. Maslo lub margarynę rozpuscic dodac do maku wraz z cukrem i utrzec za pomocą recznego miksera.
Do utartej masy dodać mąke i proszek do pieczenia oraz bakalie.
Ubić sztywną pianę z bialek dodac do ciasta i ostroznie wymieszać.
Wysmarowac podluzną foremkę oliwą lub margaryną wysypac tarta bułeczką przelac ciasto i piec okolo 40 min w temp 180 stopni

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

20.11.2010 01:00
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat