Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka zimniaczana ze śmietanką.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
śmietanka 22%
kiełbasa podwawelska 300g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 10g
sól, pieprz
por 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka zimniaczana ze śmietanką.

Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry.Śmietankę mieszamy z gałką muszkatołową,solą i pieprzem.Smarujemy naczynie żaroodporne masłem.Układamy warstwę ziemniaków.Polewamy przygotowaną mieszanką ze śmietanki tak aby ziemniaki były zakryte.Układamy kolejną warstwę, tym razem kiełbasę. Przykrywamy warstwą ziemniaków,zalewamy śmietanką.Potem układamy pokrojony por,przykrywamy ziemniakami.Na wierzch również polewamy śmietaną.Wkładamy do piekarnika na 50 minut.Wyjmujemy na chwilę i posypujemy serem.Zapiekamy aby ser się rozpuścił.Pyszne na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak