zapiekanka zimniaczana ze śmietanką.

zapiekanka zimniaczana ze śmietanką.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • śmietanka 22%

  • kiełbasa podwawelska

    300g
  • gałka muszkatołowa mielona

    10g
  • sól, pieprz

  • por

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry.Śmietankę mieszamy z gałką muszkatołową,solą i pieprzem.Smarujemy naczynie żaroodporne masłem.Układamy warstwę ziemniaków.Polewamy przygotowaną mieszanką ze śmietanki tak aby ziemniaki były zakryte.Układamy kolejną warstwę, tym razem kiełbasę. Przykrywamy warstwą ziemniaków,zalewamy śmietanką.Potem układamy pokrojony por,przykrywamy ziemniakami.Na wierzch również polewamy śmietaną.Wkładamy do piekarnika na 50 minut.Wyjmujemy na chwilę i posypujemy serem.Zapiekamy aby ser się rozpuścił.Pyszne na gorąco.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat