Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
mleko 1 szklanka
olej 2 łyzki
cukier 3 łyzki
cukier waniliowy 1
mąka 3 szklanki
jajko 2
sól 1/2 łyżeczki
marmolada
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z marmoladą

W misce tupperware zasypac drożdze cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Wbic jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Wlac ciepłe mleko z olejem oraz wsypac mąkę. Ciasto wymieszać łopatka tupperware. Lekko posypac maką i zamknąc miskę. Paroma kulistymi ruchami miski wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody lub na grzejnik. Gdy pokrywa się otworzy ponownie zamknąć. Po 2 otwarciu ciasto jest gotowe do przygotowywania rogalików.
Rozwalkować ciasto w koło i ciąc na ćwiartki (ile ćwiartek zalezy jak Duz rogaliki chcemy) Na kazda ćwiartek (po szerszej stronie) nałożyć marmoladę i zwijac od tej strony. Piec w 180 st do zarumienienia ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 06.11.2013 15:06
zjadłabym jednego
iwona332 15.11.2010 00:36
super
PaniMISIOWA 13.11.2010 11:56
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak