Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5dkg
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyzki
  • cukier waniliowy

    1
  • mąka

    3 szklanki
  • żółtka

    2
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • biały ser

    60 dkg
  • masło

    1/2 kostki
  • żółtka

    4
  • białka ubite na sztywno

    4
  • cukier

    1/2 szklanki
  • maka (do sera)

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce Tupperware zasypać drożdże z cukrem, pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka,, dodać cukier waniliowy, sól, wszystkie składniki wymieszać. Do całości wlać ciepłe mleko z olejem oraz mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatka. Posypać je lekko mąką i zamknąć miskę. Następnie paroma kolistymi ruchami miską wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody, gdy okrywa się otworzy ponownie ją zamknąć (powtórzyć tę czynność dwa razy) Ciasto jest gotowe po 20 – 30 minutach.

Ser zmielić, żółtka utrzeć z tłuszczem. Do utartego sera z cukrem dodać masę żółtka, i tłuszczu.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na stolnicy, powycinać kwadraty, nałożyć masę serową,pozawijać rogi aby powstała kperta i piec bułeczki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

15.09.2010 10:15
smaczne

banditka

15.09.2010 10:11
bardzo fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat