Pasztet z cielęciny

Pasztet z cielęciny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątroba cielęca lub wieprzowa

    40 dkg.
  • słonina

    6 dkg.
  • grzyby suszone

    1 dkg.
  • bułka

    6 dkg.
  • jaja

    3 szt.
  • liść laurowy

    1-2 szt.
  • cielęcina

    50 dkg.
  • boczek

    25 dkg.
  • tłuszcz do formy

    3 dkg.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cielęcinę, boczek, oczyszczone warzywa i grzybki opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą, gotować powoli około 1 1/2 godziny. Osolić w połowie gotowania. Pod koniec włożyć słoninę i gotować około 30 minut. Gdy mięso staje się bardzo miękkie, ostudzić i obrać z kości. Wątrobę obrać z błony, pokrajać w plastry, zalać 1 1/8 l. wrzącego wywaru, dusić 5 minut. Bułkę namoczyć w 1/8 l. wywaru. Mięso, wątrobę, bułkę przepuścić przez maszynkę 2 razy, za drugim razem dając gęstą siatkę.
Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jaja, utrzeć starannie na pulchną masę. Formę budyniową posmarować tłuszczem, dno wyłożyć plastrami gotowanej słoniny. Napełnić pasztetem 3/4 formy. Zakryć szczelnie pokrywą. Gotować w parze około godziny. Pasztet ostudzić, letni wyrzucić z formy na okrągły półmisek. Podawać z zimnym ostrym sosem. Pasztet można również piec w piekarniku w podłużnych foremkach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Smakosz6

05.10.2010 16:48
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat