Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapusta kiszona

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

4 główki kapusty
Ok. 10 marchewek
8-10 dag soli

Przepis i sposób przygotowania na: kapusta kiszona

Główki kapusty przetrzeć na szatkownicy, marchewkę oczyszczoną na tarce o grubych oczkach zetrzeć. Kapustę wymieszać z solą w misce- odstawić, na drugi dzień wymieszać z marchewką startą- układać bardzo ciasno w słoikach- ugniatając tak mocno aż na wierzchu pojawi się sok. Kapusty w słoiku powinno być tak dużo nałożone że mamy trudność z jego zamknięciem. Słoiki postawić w ciepłym miejscu. Kiedy ze słoika zacznie się wydobywać piana, odkryć słoik i poprzekłuwać kapustę w kilku miejscach, w ten sposób uwalnia się nadmiar gazów. Słoiki ponownie zamknąć po 10 dniach kapusta jest gotowa, należy znaleźć jej wtedy chłodne, ciemne lokum.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 13.06.2011 08:22
najzdorwsza na zime...
buksiak12 03.09.2010 13:14
ciekawy przepis
buksiak12 03.09.2010 13:14
ciekawy przepis
Dorota71 03.09.2010 12:28
mniam mniam kocham kapustę w każdej postaci
Dorota71 03.09.2010 12:28
mniam mniam kocham kapustę w każdej postaci
Emilia22 03.09.2010 11:12
fajnie wygląda
Emilia22 03.09.2010 11:11
bardzo interesujący przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak