Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

konfitura z orzecha włoskiego

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg orzechów włoskich ( zielonych, zebranych w połowie czerwca)
1 kg cukru
200 ml wody
Goździki całe Prymat 4 szt.
Cynamon cały Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: konfitura z orzecha włoskiego

Orzechy po-nakłuwać widelcem- dosyć gęsto. Zalać zimną wodą i odstawić na całą dobę, zmieniając orzechą wodę trzy razy. Po tym czasie włożyć do gorącej wody, gotować do miękkości- odcedzić. Ugotować syrop przygotowany z goździków i cynamonu, zalać nim orzechy i gotować około 15 minut. Zebrać powstałą pianę, odstawić do wystygnięcia i zagotować ponownie- tą czynność powtórzyć trzykrotnie, zbierając przy każdym gotowaniu pianę. Ciepłe konfitury przełożyć do ciepłych słoików.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 21.11.2010 13:42
interesujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak