Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

konfitury z pigwy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg pigwy
1 kg cukru
1 i ½ szklanki wody

Przepis i sposób przygotowania na: konfitury z pigwy

Owoce oczyścić i podzielić na ćwiartki, pousuwać gniazdka nasienne. Obrać owoce, zalać zimną wodą. Ugotować aż będą miękkie. Dodać cukier i gotować na małym ogniu. Po około 10 minutach odlać połowę soku do słoika i zapasteryzować go, konfitury smażyć, aż syrop zgęstnieje, a owoce będą przezroczyste. Zdjąć powstałą pianę. Konfitury gorące przełożyć do słoiczków, zakręcić przewrócić dnem- stać powinny tak do momentu wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 23.10.2011 14:01
świetne:) z pigwy nie robiłam nigdy
usmiech 09.04.2011 12:56
ciekawe jak smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak