zakwas z buraków

zakwas z buraków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 800 g buraków ćwikłowych

  • 1 litr wody przegotowanej

  • 6 g cukru

  • 2 ząbki czosnku

  • chleb razowy

    1 skórka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć buraki, obrać ze skórki, opłukać pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do naczynia włożyć warstwę buraków, posypać czosnkiem i dać następną warstwę buraków, dodać skórkę razowego chleba. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodać cukier, wymieszać i zalać buraki. Garnek przykryć najlepiej gazą i pozostawić w nie za zimnym pomieszczeniu na 10 dni. Gotowy zakwas zlać np. do butelek, zamknąć i przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kriso

28.04.2011 09:22
ciekawy pomysł

Kate131

07.09.2010 06:55
tez robie taki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat