Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zakwas z buraków

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

800 g buraków ćwikłowych
1 litr wody przegotowanej
6 g cukru
2 ząbki czosnku
chleb razowy 1 skórka

Przepis i sposób przygotowania na: zakwas z buraków

Umyć buraki, obrać ze skórki, opłukać pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do naczynia włożyć warstwę buraków, posypać czosnkiem i dać następną warstwę buraków, dodać skórkę razowego chleba. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodać cukier, wymieszać i zalać buraki. Garnek przykryć najlepiej gazą i pozostawić w nie za zimnym pomieszczeniu na 10 dni. Gotowy zakwas zlać np. do butelek, zamknąć i przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 28.04.2011 09:22
ciekawy pomysł
Kate131 07.09.2010 06:55
tez robie taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak