Strucla z makiem

Strucla z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1.5 szklanki
  • mąka

    1400 gram
  • margaryna

    250 gram
  • cukier

    400 gram
  • jajka

    6 sztuk
  • żółtka

    7 szt
  • cukir waniliowy

    d
  • mak w puszce do ciast

    500 gram
  • drożdże

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży, łyżki cukru, mleka i 100 g mąki zrobić zaczyn. Wymieszałam wszystko dobrze i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Utarzeć żółtka z resztą cukru i dodać do zaczynu. Potem dodać resztę mąki, jajka i roztopione masło. Wyrabiać tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Jeśli trzeba to należy dosypać mąki. Wyrabiać aż będzie gotowe. Dużym ułatwieniem jest robot kuchenny.
Wyrobione ciasto odstawiłam na godzinę a jeśli można to warto je odstawić i na dwie do wyrośnięcia.
Cieniutko rozwałkować posmarować masą makową, zwinąć, piec 30 minut .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sylwia56

13.08.2011 11:57
pycha

Monika148

10.01.2011 13:23
mniam!!!!!!!!!

matii6

24.11.2010 19:32
super na święta,chyba zrobię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat