Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1.5 szklanki
mąka 1400 gram
margaryna 250 gram
cukier 400 gram
jajko 6 sztuk
żółtko jajek 7 szt
cukir waniliowy d
mak w puszce do ciast 500 gram
drożdże 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z makiem

Z drożdży, łyżki cukru, mleka i 100 g mąki zrobić zaczyn. Wymieszałam wszystko dobrze i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Utarzeć żółtka z resztą cukru i dodać do zaczynu. Potem dodać resztę mąki, jajka i roztopione masło. Wyrabiać tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Jeśli trzeba to należy dosypać mąki. Wyrabiać aż będzie gotowe. Dużym ułatwieniem jest robot kuchenny.
Wyrobione ciasto odstawiłam na godzinę a jeśli można to warto je odstawić i na dwie do wyrośnięcia.
Cieniutko rozwałkować posmarować masą makową, zwinąć, piec 30 minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 13.08.2011 11:57
pycha
Monika148 10.01.2011 13:23
mniam!!!!!!!!!
matii6 24.11.2010 19:32
super na święta,chyba zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak