Pizza drożdzowa

Pizza drożdzowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5dkg
  • sól

    1 łyzeczka
  • cukier

    1 łyzeczka
  • mąka

    3 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    2 łyzki
  • jajko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przyrządzenia pizzy używam miski tupperware. Można jednak zagniatać ciasto recznie.

Drożdze rozpuścić z cukrem. Dodać sól. Podgrzać olej z mlekiem. Do drożdży dodać jajko. Wlac mleko z olejem. Wymieszać wsypać mąkę.
Jesli przyrzadzamy w misce tupperware wystarczy ja zamknąć i kolistymi ruchami miski wymieszać ciasto. Poczekać aż wyrośnie.

Zawsze robię wszystko „na oko” na początku jednak stosowałam się do powyższych składników. Teraz daję takie ilości wszystkiego jaką pizzę chcę zrobić i na jakiej brytfance:)

Co na nią chyba nie muszę pisać, bo każdy piecze z tym co lubi.

Dodatkowo sos przyrządzam sama: trochę oleju, koncentratu pomidorowego, 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku, troszkę przyprawy chili (chyba, że pieczarki smażę z suszona papryczką chili tutaj jej nie daję)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PaniMISIOWA

05.06.2011 14:57
lubię pizzę na drożdżowym cieście

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat