zupa z knedlami wieprzowymi

zupa z knedlami wieprzowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg ziemniaków

  • 5 dkg soli

  • 2 dkg słodkiej papryki

  • 10 dkg cebuli

  • 15 dkg leczo

  • 10 dkg mąki

  • 5 dkg bułki tartej

  • pęczka natki pietruszki

  • 5 g pieprzu

  • 10 dkg smalcu

  • 20 dkg wieprzowiny

  • 50 dkg wołowiny

  • 1 pęczek kopru

  • 5 g czosnku

  • 2 g kminku

  • 0,2 litra śmietany

  • ocet

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę drobno pokroić i zalać wodą. Dodać do smaku kminek i czosnek- gotować. Połowę ziemniaków pokroić w kostkę i połączyć z połową ugotowanego mięsa. Dolać wody, dodać koper i do smaku soli. Pozostałą część ziemniaków zagotować i przepuścić przez praskę. Zmielić wieprzowinę. Ostudzone ziemniaki wymieszać z wieprzowiną, mąką i bułką tartą. Do smaku dodać sól, cebulę, natkę pietruszki, majeranek i jedno całe jajko. Zagniatamy i formujemy małe kuleczki. Z jednej łyżki mąki i 0,2 litra śmietany przygotowujemy zaprawkę. Zupę zaprawić i dodać do smaku ocet, następnie knedle i na małym ogniu gotować przez 10 minut. Przy podaniu można dodać śmietanę i koper.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marzena34

12.03.2011 20:13
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat