Ptasie mleczko z brzoskwiniami

Ptasie mleczko z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3
  • mąka tortowa

    3,5 łyzki
  • cukier

  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • białka

    3
  • cukier

    3 łyżki
  • galaretka truskawkowa

    1
  • brzoskwinie

    2
  • galaretka

    1 szt. tropikalna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubijamy białka na sztywno, miksujemy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Do tego wsypujemy mąkę z proszkiem przez sitko. Wylewamy na brytfankę do keksa. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.

1 galaretkę przygotowujemy w niepełnej szklance wody (tą do ptasiego mleczka)
Druga galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Jajka parzymy gorąca wodą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i zimną galaretkę (ta w której jest mniej wody). Nadal ubijamy. Gdy wszystko jest dobrze utrzepane, wylewamy na zimny biszkopt.

Foremkę wkładamy na chwilę do lodówki, aby mleczko stężało.

Na mleczku układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki. Zalewamy druga galaretką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

maryśka

20.09.2011 13:34
świetne

iknkirke

11.06.2011 08:07
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat