Gołąbki

Gołąbki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • głowka kapusty włoskiej

    1
  • ocet

    1 łyżka
  • woda

  • mięso (u mnie rosołowe)

    0,5 kg
  • ryż

    1 szklanka
  • kasza

    0,5 szklanki
  • przecier pomidorowy

    200g
  • kostki rosołowe

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę zaparzyć we wrzącej wodzie z octem. Mięso zmielić i przyprawić jak kto lubi. Ryż ugotować z kaszą. Z kapusty oddzielać pojedyncze liście tak, aby się nie rozpadły (jeśli głąby są twarde można je ostrożnie roztłuc). Mięso wymieszać z ryżem i kaszą. Rozkładać równomiernie na liście farsz i zawijać. Ułożyć gołąbki z garnku, zalać ok. 2-3 szklankami wody z rozpuszczonym bulionem i przecierem pomidorowym. Piec w piekarniku ok. 1 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

12.01.2011 20:47
uwielbiam gołąbki

Henryka2

03.12.2010 20:51
Klasyka ale pyszna!

Agnieszka170

03.09.2010 12:44
uwielbiam to cudo:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat