Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak polany jajkiem i serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpiank 1 kg liści
masło 80 g
sól 1/2 łyżeczki
oliwa
bagietka 8 kromek
parmezan starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak polany jajkiem i serem

Szpinak przebrać, liście dokładnie połukać i osączyć. Wrzucić do 3l gorącej wody, łyzką lekko zamieszać, a kiedy szpinak ściemniej - przełożyc na cedzak. Przepłukać zimna wodą i odcisnąć. W rondlu roztopić masło, dodać szpinak, wymieszać, posolić, dusić pod przykryciem. Rozbełtane jajka wymieszać z parmezanem i wlać na szpinak. Wymieszać, a kiedy mieszanka zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia. Patelnię wysmarować oliwą z oliwek, podgrzac na niej z obu stron kromki francuskiej bułki, by były chrupiace. Przez cały czas smazenia patelnia powinna być dokładnie natłuszczona.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak