Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony zabielany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 1 kg
włoszczyzna 1 pęczek
ziele angielskie 1 ziarnko
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sok z cytryny 2 łyżki
sól do smaku
śmietana 2-3 łyżki
ziemniaki 8-10 sztuk
zakwas buraczany 100 ml
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarnka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony zabielany

Buraki obrać i pokroić w plasterki, włoszczyznę oczyścić, wraz z burakami włożyć ją do garnka, zalać wodą i gotować około 30 minut wraz z przyprawami. Wywar z buraków przecedzić, dolać do niego zakwas buraczany, zagotować, następnie zabielić śmietaną uważając, żeby śmietana się nie zważyła. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowany barszczyk świetnie smakuje z ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 04.02.2014 19:54
jedna z moich bardziej ulubionych zupek
IKrakowianka 11.12.2013 20:51
super barszcz
Wafelek2601 11.10.2013 10:10
Pyszny barszczyk, lubię z krokietami
RenataZ-et 23.04.2011 15:05
Ale pyszności :)
Sylwia56
Sylwia56 05.04.2011 14:23
najlepszy, ja dodaje jeszcze majeranek
banditka 06.09.2010 14:12
ja robie tez podobny :)
Monika193
Monika193 06.09.2010 06:19
taki barszczyk jest najlepszy
Iwusia 02.09.2010 09:37
Pyszności :) Bardzo lubię barszczyk i robię podobnie do Twojego przepisu :)
Margo1 02.09.2010 09:27
Prześliczny kolorek , smaczny !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak