Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paryska zupa cebulowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 500 gram
mało 2 łyzki
oliwa 1 łyzka
sól 1 łyżeczka
czosnek ząbek
tarty ementaler 80 gram
bulion 1 mięsny
chleb 4 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Paryska zupa cebulowa

Obrana cebulę pokroic w cienkie plasterki. Na małym ogniu rozgrzać masło i łyżke oliwy. Lekko posolona cebule podsmażyć na złoty kolor. Dodać bulion i gotować na małym ogniu. Kromki chleba podpiec w piekarniku, aby były chrupiące, po czym posmarować oliwą i rozgniecionym czosnkiem. Zupę doprawić i przelać do żaroodpornych misek. Do każdej miski wożyc kromkę chleba i posypać je tartym serem. Naczynia włożyć do nagrzanego piekarnika. Wyjąc, gdy ser się roztopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nick 17.09.2022 05:01
Jeszcze lepsza jest tzw amerykańska francuska zupa cebulowa z pi eczoną w piekarniku cebulą. American French Onion Soup https://www.youtube.com/watch?v=Ptauy20rLjg
Ewelina47 10.04.2012 08:22
chociaż przez zupę możemy poczuć się jak w Paryżu :) super
agata1722
agata1722 30.09.2011 13:28
to mi smaczne się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak