Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z brokułami i owocami morza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej słonecznikowy 1 łyżka
ryż do risotto 230 gram
wywar z warzyw 500 ml
Mieszanka owoców morza 400 gram
brokuły 200 gram
posiekana świeża pietruszka 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
ząbek czosnku 1 szt
wino białe wytrawne 250 ml
pieczarki posiekane 230 gram
papryka czerwona 1 (pokrojona w kostkę)

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z brokułami i owocami morza

Podgrzac olej na dużej patelni, dodać cebulę, czosnek i paprykę i smażyć, aż zmiękną (około 5 minut), mieszając od czasu do czasu. Dodać ryż i smażyć jeszcze minutę, mieszając tak, żeby ryż dokładnie pokrył się olejem. Wywar doprowadzić do wrzenia w rondlu. 150 ml wywaru, pieczarki i wino dodać do ryżu z warzywami. Doprowadzić do wrzenia, mieszając i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie większość płynu (15minut). Dodać kolejne 250 ml wywaru i gotować następne 15 minut, aż ryż wchłonie cały wywar. Dodać owoce morza i prawie całą resztę wywaru i często mieszając gotować jeszcze około 5-7 minut. Dodać resztę wywaru, zagotować i sprawdzić, czy owoce morza są już ugotowane. Brokuły włożyć do wrzątku i gotować, aż zmiękną (3-4- minuty). Odcedzić, wrzucić do risotta. Dodać pietruszkę i pieprz.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak