Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki lotaryńskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
śmietana 2 łyżki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki lotaryńskie

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i utrzeć na tarce z dużymi otworami. Jajka ubić na pianę ze śmietaną i przyprawami, dodać do ziemniaków, dobrze wymieszać. Smażyć duże placki na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z bukietem surówek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pajecznik 02.02.2012 19:58
jeszcze nie jadłam takich placków. Chętnie spróbuję. Co podajesz do takich placków? Czy są podstawą dania?
Motorek 08.11.2011 12:23
smaczne
Iwona51
Iwona51 05.09.2011 10:44
smaczne
agata1722
agata1722 03.09.2010 11:21
rewelacja pulchniutkie muszą być
RenataZ-et 02.09.2010 10:40
Mniam, placuszki z ziemniaków są przepyszne!!!
Margo1 02.09.2010 09:30
Takich z pianą i śmietaną nie jadłam
gusia1000 02.09.2010 00:06
Lubię placki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak