Placki lotaryńskie

Placki lotaryńskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajka

    2 sztuki
  • śmietana

    2 łyżki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i utrzeć na tarce z dużymi otworami. Jajka ubić na pianę ze śmietaną i przyprawami, dodać do ziemniaków, dobrze wymieszać. Smażyć duże placki na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z bukietem surówek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pajecznik

02.02.2012 19:58
jeszcze nie jadłam takich placków. Chętnie spróbuję. Co podajesz do takich placków? Czy są podstawą dania?

Motorek

08.11.2011 12:23
smaczne

Iwona51

05.09.2011 10:44
smaczne

agata1722

03.09.2010 11:21
rewelacja pulchniutkie muszą być

RenataZ-et

02.09.2010 10:40
Mniam, placuszki z ziemniaków są przepyszne!!!

Margo1

02.09.2010 09:30
Takich z pianą i śmietaną nie jadłam

gusia1000

02.09.2010 00:06
Lubię placki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat