Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe hot-dogi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 3 dkg
sól 1 płaska łyzeczka
cukier 1 płaska łyzeczka
olej 1 łyzka
jajko 1
mąka 3 szklanki
mleko 1 szklanka
parówki 8
ketchup
ser żółty 30 dag
pieczarki 30 dag
cebula 1
sól, pierz do smaku
białko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe hot-dogi

Do przyrządzenia ciasta używam miski tupperware. Można jednak zagniatać ciasto recznie.

Drożdze rozpuścić z cukrem. Dodać sól. Podgrzać olej z mlekiem. Do drożdży dodać jajko. Wlac mleko z olejem. Wymieszać wsypać mąkę.
Jesli przyrzadzamy w misce tupperware wystarczy ja zamknąć i kolistymi ruchami miski wymieszać ciasto. Poczekać aż wyrośnie.
W międzyczasie pokroić cebulę i gdy się zeszkli dodać pokrojone pieczarki. Doprawić wg uznania. Ser pokroić w plasterki długie i cienkie.
Rozwałkować ciasto na stolnicy (w miarę okrągle), przeciąc na pół, jeszcze raz na pół (jak na rogaliki)- tak, aby powstało 3 trójkątów. Na szerszym boku położyc parówkę i obłożyć ją serem i pieczarkami, na koniec polac ketchupem. Zawijać jak rogalika od boku z nadzieniem. Ułożyć na brytfance i posmarować białkiem. Piec jak ciasto drożdżowe na pizze ok. pół godziny (aż ładnie wyrośnie i zarumieni się)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 27.04.2011 17:39
Fajne!!!
wiktor188 16.12.2010 11:55
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak