Drożdżowe hot-dogi

Drożdżowe hot-dogi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    3 dkg
  • sól

    1 płaska łyzeczka
  • cukier

    1 płaska łyzeczka
  • olej

    1 łyzka
  • jajko

    1
  • mąka

    3 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • parówki

    8
  • ketchup

  • ser żółty

    30 dag
  • pieczarki

    30 dag
  • cebula

    1
  • sól, pierz do smaku

  • białko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przyrządzenia ciasta używam miski tupperware. Można jednak zagniatać ciasto recznie.

Drożdze rozpuścić z cukrem. Dodać sól. Podgrzać olej z mlekiem. Do drożdży dodać jajko. Wlac mleko z olejem. Wymieszać wsypać mąkę.
Jesli przyrzadzamy w misce tupperware wystarczy ja zamknąć i kolistymi ruchami miski wymieszać ciasto. Poczekać aż wyrośnie.
W międzyczasie pokroić cebulę i gdy się zeszkli dodać pokrojone pieczarki. Doprawić wg uznania. Ser pokroić w plasterki długie i cienkie.
Rozwałkować ciasto na stolnicy (w miarę okrągle), przeciąc na pół, jeszcze raz na pół (jak na rogaliki)- tak, aby powstało 3 trójkątów. Na szerszym boku położyc parówkę i obłożyć ją serem i pieczarkami, na koniec polac ketchupem. Zawijać jak rogalika od boku z nadzieniem. Ułożyć na brytfance i posmarować białkiem. Piec jak ciasto drożdżowe na pizze ok. pół godziny (aż ładnie wyrośnie i zarumieni się)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PaniMISIOWA

27.04.2011 17:39
Fajne!!!

wiktor188

16.12.2010 11:55
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat