Zupa z rzeżuchy

Zupa z rzeżuchy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej słonecznikowy

    1 łyżka
  • cebulki dymki

    4
  • por pokrojony na cienkie plastry

    1
  • ziemniaki pokrojone w cienkie plastry

    230 gram
  • wywar z warzyw

    420 ml
  • czarny pieprz

  • mleko

    420 (odtłuszczone)
  • rzeżucha

    230 (posiekana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać cebulkę i por, a następnie powoli przysmażać aż wszystko zmięknie, mieszając od czasu do czasu (5minut). Dodać ziemniaki i rzeżuche i gotować jeszcze około 3 minuty, mieszając. Dodać wywar, mleko i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż ziemniaki się ugotują i zmiękną (20minut). Odstawić rondel z ognia na parę minut do ostygniecia. Zmiksować zupę na gładki krem. Wyłożyć na czystą patelnię i powoli doprowadzić do wrzenia. Podawać przyprawioną grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat