Jambalaya

Jambalaya

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 szklanki
  • sucha kiełbasa

    2 pęczka
  • pieczeń wieprzowa

    2 plastry
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • pomidory

    4 sztuki
  • bulion

    1 kostka
  • wędzony boczek

    30 (suchy)
  • papryka zielona

    2, 3 sztuki
  • papryka żółta

    2, 3 sztuki
  • papryka czerwona

    2, 3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż zalany 3-krotnie większą ilością wody ugotuj aż napęcznieje, nie pozwól się rozgotować musi być sypki. W tym czasie boczek, kiełbasę i pieczeń pokrój na małe kosteczki, włóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj z rozgniecionym czosnkiem i poszatkowaną cebulą. Obraną z pestek paprykę dorzuć do kiełbasy i gotuj łącznie przez 5 minut. Następnie dorzuć obrane ze skórek pomidory, ugotowany wcześniej ryż i miseczkę bulionu, gotuj aż bulion wyparuje, powstałą masę przełóż na patelnię i smaż na oliwie, często mieszając by nie przywarła. Przyprawy to szafran, kmin rzymski, curry,pieprz, papryka, słodka,ostra, czasami oregano. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

04.11.2010 12:27
smaczne

Przemek4

08.09.2010 13:03
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat