Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jambalaya

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 szklanki
sucha kiełbasa 2 pęczka
pieczeń wieprzowa 2 plastry
czosnek 3 ząbki
cebula czerwona 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
pomidory 4 sztuki
bulion 1 kostka
wędzony boczek 30 (suchy)
papryka zielona 2, 3 sztuki
papryka żółta 2, 3 sztuki
papryka czerwona 2, 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Jambalaya

Ryż zalany 3-krotnie większą ilością wody ugotuj aż napęcznieje, nie pozwól się rozgotować musi być sypki. W tym czasie boczek, kiełbasę i pieczeń pokrój na małe kosteczki, włóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj z rozgniecionym czosnkiem i poszatkowaną cebulą. Obraną z pestek paprykę dorzuć do kiełbasy i gotuj łącznie przez 5 minut. Następnie dorzuć obrane ze skórek pomidory, ugotowany wcześniej ryż i miseczkę bulionu, gotuj aż bulion wyparuje, powstałą masę przełóż na patelnię i smaż na oliwie, często mieszając by nie przywarła. Przyprawy to szafran, kmin rzymski, curry,pieprz, papryka, słodka,ostra, czasami oregano. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 04.11.2010 12:27
smaczne
Przemek4 08.09.2010 13:03
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak