Wiosenny makaron

Wiosenny makaron

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    500 gram
  • cebula

    2
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    1 łyzeczka
  • sól

  • makaron

    400 gram
  • jajka

    2
  • żółtka

    2
  • masło

    2 łyżki
  • kwaśna śmietana

    150 gram
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • tarta gałka muszkatołowa

  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować 4 litry wody. Opłukany szpinak przebrać i włożyć do cedzaka. Obraną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się wody dodać olej i 1 łyżkę soli, wsypać makaron. Dodać nakłute jajka, wszystko razem ugotować. Czosnek, cebulę poddusić na maśle. Dodać śmietanę, podgrzać. Sos doprawić do smaku sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Jajka wyjąć z wody tuż prze ugotowaniem makaronu. Do wody wrzucić szpinak, gotować kilka sekund. Szpinak wraz z makaronem wlać na cedzak, odstawić do osączenia. Obrane jajka drobno posiekać. Sos zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami. Makaron ze szpinakiem polać sosem, posypać posiekanym jajkiem i natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Emilia22

19.09.2010 17:43
smakowite i zdrowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat