pleśniak Ireny

pleśniak Ireny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kostka palmy

  • 5 jajek

  • 3 szkl maki

  • 1,5 szklanki cukru

  • 2 łyżki kartoflanej

  • dżem

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie: do miski włożyć 1 kostkę Kasi, 5 żółtek, 3 szkl. mąki, 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, zagnieść to rękami, uformować kulę
następnie od tego oddzielić 1/4 masy, dodać do niej 3 łyżki kakao
najpierw połowę białej masy nakładamy do wcześniej wysmarowanej blachy, potem rozsmarowujemy dżem(np. czarna porzeczka), ubijamy 5 białek na sztywną pianę, do tego 1 szkl. cukru, 2 łyżki kartoflanej; sztywną pianę wykładamy na dżem, potem kakaową masę na przemian z białą;
pieczemy około 1 godz 160*C

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Teresa19

18.11.2011 16:30
pyszny

Izabela/bella81

20.06.2011 09:46
chętnie bym zjadła kawałeczek:)

jeta72

30.03.2011 17:20
Ale mam smaka ;)

Robert10

03.03.2011 21:21
robimy podobny-pyszności

angelika14

31.01.2011 16:29
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat