Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nidrożdżówki z konfiturą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
masło 1/2 kostki
jajko 2
mleko 1/2 szklanki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy
konfitura 1 szklanka
żółtko jajek 1
drożdże 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: nidrożdżówki z konfiturą

Mąkę przesiej do miski. Wkrusz drożdże. Wlej pół szklanki letniego mleka. Następnie odstaw do wyrośnięcia. Gdy już wyrosną dodaj jajka utarte z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wyrób ciasto, dodając stopione masło. Pozostaw je na kilkanaście minut, gdy zauważysz że ciasto podwoiło objętość, zagnieć, rozwałkuj (cm, wytnij ciastka np. możesz użyć w tym celu specjalnej foremki do ciastek.Na połowę połóż konfitury, resztą nakryj i zlep. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp cukrem. Piecz ok. 30 min (180°C)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak