Zapiekane łazanki z szynką

Zapiekane łazanki z szynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    24 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • surowa lub gotowana szynka

    30 dag
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • masło

    10 dag
  • śmietana

    20 dag
  • roztopione masło

    1 łyżka
  • bułka tarta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę i uformować na środku nieckę. Dodać jajka, trochę soli i ok. 2 łyżek wody. Wymieszać składniki najpierw nożem, a następnie ugnieść rękoma mocne ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, obie jeszcze raz wyrobić i cienko rozwałkować. Rozwałkowane ciasto przełożyć na płaską, oprószoną mąką powierzchnię i pozostawić do wyschnięcia. Trwa to ok. 2 godzin. Pokroić ciasto na małe łazanki. o wielkości 1x1 cm. Zagotować osoloną wodę, wrzucić łazanki i gotować ok. 5 minut. Nie powinny się rozgotować. Łazanki zahartować i studzić. Szynkę pokroić na małe paseczki. Natkę umyć, drobno posiekać. Roztopić masło na patelni i podsmażyć na nim szynkę i pietruszkę. Rozmieszać śmietanę z jajkami i odrobiną soli, następnie połączyć z szynką i natką, dodać do łazanek. Całość przełożyć do małej, wysokiej formy na zapiekankę, posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem. Całość zapiekać w piekarniku w temp. 120 - 140 stopni przez 40 - 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat