Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z podsmażaną cebulką.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 2 kg
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczna 3 łyżki
jajko 2
sól
cebula podsmażona 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z podsmażaną cebulką.

Ziemniaki obierz, ugotuj, ostudź i przeciśnij przez praskę lub utucz. Dodaj make ziemniaczaną i jajka, dobrze zagnieć. Z ciasta ziemniaczanego formuj okrągłe kluski, kładź je na stolnicy (posypanej mąką), lekko spłaszczaj i w każdej klusce rób palcem wgłębienie. Wrzucaj na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotuj jeszcze przez ok. 10min. Kluski podawaj z podsmażaną cebulką oraz boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak