Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • masło roślinne

    10 dag
  • gotowy krem do tortów

    1 opakowanie
  • mleko

    1 szklanka
  • kremówka

    0,5 szklanki
  • miękkie masło

    10 dag
  • truskawki

    15- 20 sztuk
  • galaretka

    1 opakowanie
  • woda

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, robimy zagłębienie, dodajemy żółtka jaj, śmietanę i masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód oraz brzegi blaszki do tart lub tortownicy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy przez około 20- 25 minut w temp. 180 stopni. Powinno być złotobrązowe. Odstawiamy je do wystudzenia.
Masło ucieramy w miseczce, w drugiej misce miksujemy ze sobą kremówkę, zimne mleko i krem do tortów. Po uzyskaniu sztywnego kremu dodajemy po łyżce miękkiego masła. Miksujemy do momentu całkowitego połączenia się składników. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę.
Tak przygotowany krem przekładamy na kruchy spód. Truskawki kroimy na pół i układamy na kremie. Zalewamy lub smarujemy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

06.10.2013 10:46
bardzo smaczne

RenataZ-et

20.08.2013 23:30
ale u Ciebie pyszności!

IKrakowianka

17.01.2013 21:10
wygląda idealnie :)

Katarzyna/kate1980

03.06.2012 21:51
śliczna

KasiaK90

11.05.2012 09:10
znakomita:)

beatkaa153

23.09.2010 09:43
wygląda smakowicie:)

Patryk14

04.09.2010 11:26
idealna

Natalia/tubisiek

03.09.2010 07:26
aż chce się ją zjeść :)

Agnieszka_B

02.09.2010 13:08
Truskawki.... Pyszności:)

krzyniu1984

02.09.2010 09:22
wygląda cudownie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat