Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka wieprzowa z warzywami i tymiankiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa duża
ziemniaki 8-10 szt
cukinia 2 młode
popryka zielona 1 szt
cedbula czerwona 2 szt
czosnek 5 ząbków
papryczka chilli 1/2 szt
oliwa 1/2 filiżanki
tymianek 2 łyżki
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka wieprzowa z warzywami i tymiankiem

Polędwiczkę myjemy, usuwamy tłuszcz i błonki. Nacieramy oliwą z oliwek, solą pieprzem, połową tymianku i posiekanymi dwoma ząbkami czosnku.

Warzywa kroimy w grubą kostkę, ziemniaki obieramy, jeśli są duże kroimy na kawałki.
Mieszamy je z oliwą, pozostałym tymiankiem, solą, pieprzem, resztą czosnku i drobno posiekaną papryczką chilli.

Na dnie naczynia układamy polędwiczkę a na nią wysypujemy warzywa. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny aby się zamarynowała.

Do nagrzanego do 180ºC piekarnika wstawiamy naczynie do zapiekania, w którym na warzywach układamy polędwiczkę. Pieczemy ok. 40-45 minut.

Aby mięso było soczyste przez pierwsze 30 minut należy piec pod przykryciem. Jeżeli naczynie nie ma przykrywki można szczelnie przykryć folią aluminiową.

Na talerze nakładamy porcję pieczonych warzyw a na nie kawałek mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 27.05.2012 20:50
pycha
Adamorek 19.02.2011 21:50
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak