Kluchy na pyrach

Kluchy na pyrach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki duże

    8 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • mąka

    0,5 kg
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, wymieszać z jajkiem i mąką by powstała średnio gęsta masa, osolić. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy woda się zagotuje kłaść łyżką kluchy. By wyszły idealne należy najpierw sprawdzić kładąc jedną kluchę do wody czy się nie rozpłynie. Jeżeli się rozpływa(rozgotuje) należy do masy ziemniaczanej dodać jeszcze mąki. Gotować ok 10 min. (najlepiej sprawdzić wyjmując jedną czy już są dobre). Odcedzić do durszlaka, zahartować zimną wodą. Można podać z białym serem lub okroszone skwarkami z boczku, albo z kiszoną kapustą ze skwarkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

04.03.2012 09:42
no, idealne

magduś83

18.06.2011 00:40
Też pomyślałam że jesteś z okolic Poznania czy Wielkopolski, bo u nas też tak się to nazywa.

Mirka-Ludomila

09.03.2011 06:07
pyszne

cukiereczek

21.02.2011 12:33
Mniam

Izabela/bella81

19.02.2011 20:48
Jeżeli ktoś lubi to można, tak samo jak placki ziemniaczane. Jednak ja nigdy na słodko nie jadłam, bo to nie moje kubki smakowe :)

gacopierz23

19.02.2011 20:39
czy można je jeść na słodko?

romanrafal

31.01.2011 15:34
fajny

Izabela/bella81

24.01.2011 19:44
Z Kujaw :)

mdepfs

21.01.2011 10:13
fajny przepis, a widac ze z wielkopolskii kiedy mowimy o pyrach :P

pacpaw

30.12.2010 18:41
przepadam za kluchami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat