Kapusta kwaszona

Kapusta kwaszona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1 kg
  • sól

    1 kg
  • marchew

    1/2 sztuki
  • kminek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę obrać z uszkodzonych liści, a następnie drobno poszatkować. Położyć warstwę kapusty na dno dobrze wyparzonego, kamionkowego naczynia i posypać solą. Następnie utłuc porządnie tłuczkiem, aż zacznie puszczać sok. Wtedy położyć kolejną warstwę kapusty, znów posypać solą i utłuc, i powtarzać czynność, aż się skończy kapusta. Można dodać w trakcie ubijania trochę kminku oraz startą na grubej tarce marchewkę - jeśli ktoś lubi. Następnie przykryć kapustę talerzykiem lub deseczką i przycisnąć kamieniem. Po kilku dniach poprzebijać patyczkiem do dna i pozostawić w chłodnym miejscu. Kapusta jest gotowa.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewelina38

02.09.2011 21:21
również kiszę ale bez kminku, muszę spróbować

Monika193

05.01.2011 12:21
margo ja daję białą, przepraszam ale dopiero teraz zobaczyłam pytanie. Zdjęcie włoskiej narzuca sam doradca przy wpisie KAPUSTA, ja już nie poradzę na to nic.

kuklik

05.01.2011 11:48
też kiszę ale bez kminku

Margo1

01.09.2010 16:52
A kapusta to włoska tak jak widać czy biała?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat