Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kwaszona

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 kg
sól 1 kg
marchew 1/2 sztuki
kminek

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kwaszona

Kapustę obrać z uszkodzonych liści, a następnie drobno poszatkować. Położyć warstwę kapusty na dno dobrze wyparzonego, kamionkowego naczynia i posypać solą. Następnie utłuc porządnie tłuczkiem, aż zacznie puszczać sok. Wtedy położyć kolejną warstwę kapusty, znów posypać solą i utłuc, i powtarzać czynność, aż się skończy kapusta. Można dodać w trakcie ubijania trochę kminku oraz startą na grubej tarce marchewkę - jeśli ktoś lubi. Następnie przykryć kapustę talerzykiem lub deseczką i przycisnąć kamieniem. Po kilku dniach poprzebijać patyczkiem do dna i pozostawić w chłodnym miejscu. Kapusta jest gotowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 02.09.2011 21:21
również kiszę ale bez kminku, muszę spróbować
Monika193
Monika193 05.01.2011 12:21
margo ja daję białą, przepraszam ale dopiero teraz zobaczyłam pytanie. Zdjęcie włoskiej narzuca sam doradca przy wpisie KAPUSTA, ja już nie poradzę na to nic.
kuklik 05.01.2011 11:48
też kiszę ale bez kminku
Margo1 01.09.2010 16:52
A kapusta to włoska tak jak widać czy biała?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak