Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pora smazona w ciescie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 800 g
mąka 100 g
śmietana 12% 125 ml
proszek do pieczenia 1\\3 łyzeczki
sól, pieprz
Ciasto: 2 szt
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: pora smazona w ciescie

Pory umyc i odciac zielone czesci,zostawiajac białe kawałki długosci 15 cm.Dokładnie je opłukac,włozyc do plaskiego garnka,z osolona wrzaca woda i gotowac 5 minut.Wyjac osaczyc i osuszyc,naciac wzdłuż ,rozpłaszczyc i opruszyc pieprzem.Żółtka rozetrzec ze smietanka ,wymieszac z maka i sola.Odstawic na 15 minut.Nastepnie dodac proszek do pieczenia i połączyc z piana z ubitych białek.Nabite na widelec pory zanurzac w ciescie i smazyc na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak