Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka parzona Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1.5 szklanki
mąka ziemniaczana 1.5 szklanki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka parzona Eli

Pozstałe składniki:

margaryna i bułka tarta do formy

10 dkg płatków migdałowych
2 łyżki koncentratu buraczanego Krakus
1 łyżeczka kurkumy

1 duża polewa z białej czekolady

Płatki migdałowe podzielić na 3 części.1 część włożyć do koncentratu buraczanego z odrobiną gorącej wody.2 część włożyć do kurkumy z gorącą wodą.3 część zostawić białą.Zabarwione płatki odcedzić oddzielnie,rozłożyć na ręczniki papierowe i wysuszyć.Jajka cukier brzozowy i waniliowy utrzeć na puszystą masę.Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito,stopniowo dodawać do jajek i wymieszać.Margarynę roztopić,gorącą wlać do ciasta i dokładnie wymieszać.Wlać ciasto do formy babkowej wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.Płatki wymieszać.Polewę roztopić.Gotową,wystudzona babke oblać polewą i ozdobić kolorowymi płatkami.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 06.05.2011 19:56
znakomita,,
matii6 05.05.2011 21:27
pycha
Sarenka 30.03.2011 09:15
Lubie piec wience. Szybko sie je robi i sa pyszne.
iwona332 17.09.2010 23:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak