Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chaud-froid z drobiu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drób 2,5 kg
cebula 1 szt
marchewka 2 szt
por 1 szt
śmietana 200 ml
masło 30 g
mąka 30 g
porto 50 ml
sól, pieprz
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: chaud-froid z drobiu

Drób sprawic.Odciac udka i piersi.Z reszty tuszki,oczyszczonych warzyw,soli pieprzu,i 1,5 l wody ugotowac wywar.Do przecedzonego wywaru włozyc mieso,z ud i piersi,gotowac az bedzie miekkie.Odcedzic i ostudzic kazde udko i piersi pokroic na 4 kawałki.Wywar odparowac do 700ml.Przesmazyc make z masłem,rozprowadzic zimna smietanka ,wlac 400 ml wywaru gotowac mieszajac,20 minut.Doprawic sola i pieprzem.Zelatyne namoczyc w 2 łyzkach wody.Połowe żelatyny dodac do beszamelu,a druga wymieszac z pozostałym wywarem,porto i raz zagotowac.Dwókrotnie powlekac kawałki miesa stygnacym ,ale płynnym beszamelem i zastudzac,na koncu pokryc warstwa płynnej galaretki z porto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak