Mazurek kajmakowy Eli

Mazurek kajmakowy Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    30 dkg
  • ZOLTKA UGOTOWANE NA TWARDO

    3 sztuki
  • masło

    10 dkg
  • cukier puder

    10 dkg
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • margaryna do wysmarowania formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pozostałe składniki:

kajmak:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
10dkg masła
kilka kropli esencji waniliowej

Mąkę połączyć z przetartymi przez sitko żółtkami,posiekać z masłem,cukrem i szybko zagnieść ciasto.Wstawić na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkować,wyłożyć do foremki na mazurek wysmarowanej margaryną,podnosząc brzegi.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni na złoty kolor.Mleko z puszek wylać do rondla z grubym dnem i gotować na małym ogniu,aż zgęstnieje.Dodać masło,esencję waniliową i wylać na przygotowane ciasto.Udekorować według własnego uznania.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kotlet

16.05.2011 23:06
rewelacja

Jastinka

21.04.2011 08:56
świetne

wedith1

04.01.2011 18:22
pychotka!

oliwkowa

19.10.2010 19:52
lubię to

matii6

17.10.2010 19:13
pyszności jak dla mnie

eli_555

18.09.2010 21:50
Misiu,ja mam rondel z bio-tytanu i w nim kajmak robi się szybciej i nie przypala się.Gdy nie miałam tego rondla to też gotowałam mleko w puszkach 3 godziny.

misia53

18.09.2010 17:00
Uwielbiam kajmak ,tylko Elu prościej jest gotować w puszkach - nie trzeba wtedy pilnować ,że się przepali, mieszać ciągle.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat