Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 30 dkg
ZOLTKA UGOTOWANE NA TWARDO 3 sztuki
masło 10 dkg
cukier puder 10 dkg
cukier waniliowy 1 sztuka
margaryna do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy Eli

Pozostałe składniki:

kajmak:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
10dkg masła
kilka kropli esencji waniliowej

Mąkę połączyć z przetartymi przez sitko żółtkami,posiekać z masłem,cukrem i szybko zagnieść ciasto.Wstawić na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkować,wyłożyć do foremki na mazurek wysmarowanej margaryną,podnosząc brzegi.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni na złoty kolor.Mleko z puszek wylać do rondla z grubym dnem i gotować na małym ogniu,aż zgęstnieje.Dodać masło,esencję waniliową i wylać na przygotowane ciasto.Udekorować według własnego uznania.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 16.05.2011 23:06
rewelacja
Jastinka 21.04.2011 08:56
świetne
wedith1 04.01.2011 18:22
pychotka!
oliwkowa
oliwkowa 19.10.2010 19:52
lubię to
matii6 17.10.2010 19:13
pyszności jak dla mnie
eli_555 18.09.2010 21:50
Misiu,ja mam rondel z bio-tytanu i w nim kajmak robi się szybciej i nie przypala się.Gdy nie miałam tego rondla to też gotowałam mleko w puszkach 3 godziny.
misia53 18.09.2010 17:00
Uwielbiam kajmak ,tylko Elu prościej jest gotować w puszkach - nie trzeba wtedy pilnować ,że się przepali, mieszać ciągle.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak