Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paszteciki z mięsem i pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dag
jajko 5 sztuk
masło 2 kostki
gęsta śmietana 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
sól 3 łyżeczki
olej do smażenia
mięso mielone 80 dag
pieczarki 1,5 kg
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
cebula 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: paszteciki z mięsem i pieczarkami

Ciasto: Do pojemnika wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać masło i posiekać je w mące na drobne kawałki. Dodać cukier i sól następnie wbić same żółtka. Wyrobić ciasto i odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki. Białko ostawić gdyż będzie potrzebne do posmarowania pasztecików.

Farsz: Pieczarki obmyć i zetrzeć na dużym oczku. Starte wrzucić do garnka i dusić przez około 15 minut na małym ogniu, przyprawiając do smaku pieprzem. Pod koniec duszenia około 3 minuty przed końcem osolić do smaku pieczarki. (Ogólnie doprawić w miarę ostro, gdyż ciasto będzie miało łagodny smak). Odstawić i odcedzić przez sitko. Cebulę zetrzeć na dużych oczkach, następnie poddusić ją z 5 minut na oleju, po czym dorzucić mięso mielone i dobrze doprawić. Gdy mięso się poddusi dorzucić pieczarki i dokładnie wymieszać. Do farszu dodać szklankę bułki tartej i znów dokładnie wymieszać.
Wyciągnąć ciasto i podzielić na 4 części. Pierwszą część rozwałkować rękami w rulon o grubości około 3-4 cm. Blat i ciasto delikatnie obsypać mąką i rozwałkować na długi płat około 13cm i długości około 45cm i grubości około 3-5mm. (Mi tak wyszło ale to zależy ile ciasta się utnie na daną porcją.) środek posypać delikatnie mąką i nałożyć farsz – nie za grubą warstwę. Zwinąć ciasto tak aby łączenie wyszło na dole. Pociąć nożem na plastry wg uznania grubsze/cieńsze. Ułożyć porcję pasztecików na blasze i posmarować białkiem. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wstawić na około 22 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 28.02.2013 10:48
doskonałe paszteciki , świetne do barszczyku czerwonego
angelika14 28.07.2011 12:38
Aż mi ślinka pociekła:)
aginaa 05.06.2011 09:44
super pomysl
Kate131 05.06.2011 08:30
bardzo dobre
kanu83 19.05.2011 14:05
pychotki
rzenia15 15.04.2011 20:32
na pewno są smaczne
Gosia40 17.03.2011 11:53
Muszą być bardzo smaczne:)
iknkirke 05.01.2011 12:04
Apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak