Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy jeżyk

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 3 sztuki
cukier 18 dkg
rum 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
szczypta soli
mąka 20 dkg
miękkie masło 15 dkg
żółtko jajek 3 sztuki
kakao 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
migdały obrane 5 dkg
orzech laskowy 1 sztuka
po 2 niebieskie i białe cukierki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy jeżyk

Ubić sztywną pianę z 3 białek i 10 dkg cukru. Utrzeć żółtka, 8 dkg cukru, rum, cukier waniliowy i sól na gładką masę. Stopniowo dodawać pianę z białek i przesianą mąkę, cały czas mieszając. Ciasto piec w formie wysmarowanej tłuszczem i oproszonej mąką. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia. Przeciąć na poziome plastry. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem, dodać szczyptę soli i kakao. Biszkoptowe wartswy smarować kremem i złozyć je razem formując kształt jezyka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 31.07.2011 09:22
pycha
ronald88 31.07.2011 09:15
super
adam1f 23.07.2011 06:13
super
małgorzata114 19.05.2011 16:43
musi byc pyszny
izoldaaa6 02.09.2010 22:10
musi ślicznie wyglądać :)
plocia 01.09.2010 20:36
często na przyjęciach go widuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak