Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Eli Robert

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 6 sztuk
cukier 3/4 szklanki
margaryna 20 dkg
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia maly 1 sztuka
sól szczypta
mleko 3/4 szklanki
rodzynki 5 dkg
margaryna do wysmarowania formy
orzechy włoskie 10 drobno siekane

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Eli Robert

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać cukier waniliowy.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i stopniwo dodawać do utartych żółtek na przemian z mlekiem.Dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę,rodzynki,posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie wymieszać z ciastem i wylać do formy babkowej,wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do180 stopni przez 55 minut.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak