Pasztet wieprzowy Eli

Pasztet wieprzowy Eli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa (bez kości)

    1.2 kg
  • cebule

    2 sztuki
  • czosnek

    6 ząbków
  • liście laurowe Prymat-duże

    3 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy mały

    1/2 sztuki
  • słonina wieprzowa

    30 dkg
  • wątróbka drobiowa

    25 dkg
  • jajka

    3 sztuki
  • śliwki suszonebez pestek

    10 dkg
  • sól

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    do smaku
  • kucharek

    do smaku
  • margaryna do wysmarowania foremki

  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • ziele angielskie całe

    6 ziatrnrk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą łopatkę zalać wodą,dodać kucharka,ziele angielskie,liście laurowe marchewkę,seler,cebule,czosnek i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.Przed końcem gotowania dodać słoninę i jeszcze chwilę pogotować.Wyjąć z wywaru mięso,cebulę,czosnek,słoninę i wystudzić.Jarzyn nie wyrzucać,można dodać do sałatki.Odlać litr wywaru,zagotować,włożyć umyte i obrane z błon i tłuszczu wątróbki,chwilę pogotować i wyjąć z wywaru.Do wywaru włożyć bułkę,żeby się namoczyła.W maszynce z bardzo drobnym sitkiem(do pasztetów)zmielić mięso,słoninę,wątróbkę,bułkę,cebulę i czosnek z wywaru.Dodać sól,pieprz,gałkę muszkatołową,pokrojone w paski śliwki.Jajka roztrzepać w garnuszku,dodać do pasztetu i bardzo dokładnie wyrobić.Przełożyć do foremki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem 160) przez 90 minut.Foremkę z pasztetem postawić na blasze w której jest woda,pasztet nie będzie wysuszony.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

oliwkowa

09.03.2011 19:34
Uwielbiam pasztety

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat