Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wieprzowy Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa (bez kości) 1.2 kg
cebule 2 sztuki
czosnek 6 ząbków
liście laurowe Prymat-duże 3 sztuki
marchewka 1 sztuka
seler korzeniowy mały 1/2 sztuki
słonina wieprzowa 30 dkg
wątróbka drobiowa 25 dkg
jajko 3 sztuki
śliwki suszonebez pestek 10 dkg
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
margaryna do wysmarowania foremki
bułka czerstwa 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziatrnrk

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wieprzowy Eli

Umytą łopatkę zalać wodą,dodać kucharka,ziele angielskie,liście laurowe marchewkę,seler,cebule,czosnek i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.Przed końcem gotowania dodać słoninę i jeszcze chwilę pogotować.Wyjąć z wywaru mięso,cebulę,czosnek,słoninę i wystudzić.Jarzyn nie wyrzucać,można dodać do sałatki.Odlać litr wywaru,zagotować,włożyć umyte i obrane z błon i tłuszczu wątróbki,chwilę pogotować i wyjąć z wywaru.Do wywaru włożyć bułkę,żeby się namoczyła.W maszynce z bardzo drobnym sitkiem(do pasztetów)zmielić mięso,słoninę,wątróbkę,bułkę,cebulę i czosnek z wywaru.Dodać sól,pieprz,gałkę muszkatołową,pokrojone w paski śliwki.Jajka roztrzepać w garnuszku,dodać do pasztetu i bardzo dokładnie wyrobić.Przełożyć do foremki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem 160) przez 90 minut.Foremkę z pasztetem postawić na blasze w której jest woda,pasztet nie będzie wysuszony.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oliwkowa
oliwkowa 09.03.2011 19:34
Uwielbiam pasztety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak