Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym

Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • mleko

    1 szklanka
  • śmietana

    100 g
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • koperek świeży

    1/2 pęczka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    8 łyżka
  • olej

    do smażenia
  • woda zimna

    1/2 szklanka
  • bułka czerstwa

    1/2 sztuka
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • indyk

    30 dkg
  • ser żółty

    3 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso rozrobić w misce z jajkiem, namoczoną w mleku i wyciśniętą bułką, oraz pieprzem ziołowym i solą. Uformować małe klopsiki i obtoczyć je w mące. Następnie delikatnie obsmażyć na oleju. W między czasie zagotować w garnku wodę z kostką rosołową. Do gotującej wody wrzucić klopsiki. Gotować ok 15 minut. Następnie wyjąć je z wywaru i odłożyć na bok. Do miseczki wlać śmietanę, odrobinę wody i wsypać pozostałą mąkę (ok 5 łyżek). Rozetrzeć tak żeby nie było grudek. Następnie dodawać po trochu resztkę wody i mieszać. Płyn wlać do wywaru po gotowaniu klopsików (pamiętać aby mieszać wywar podczas wlewania płynu). Pomieszać sos i dodać posiekany koperek oraz starty żółty ser. Zagotować. Wrzucić do środka klopsiki, pogotować razem kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

19.02.2013 06:34
smaczny obiadek;]

anja3107

18.12.2010 15:28
jadłam ale w sosie pieczarkowym - też super

danusia19671

23.09.2010 18:18
No takie klopsiki to niebo w gębie

bogumiła3

14.09.2010 21:44
super

misia53

09.09.2010 22:41
Bardzo smaczne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat