Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kostka rosołowa 1 sztuka
mleko 1 szklanka
śmietana 100 g
sól do smaku
pieprz do smaku
koperek świeży 1/2 pęczka
jajko 1 sztuka
mąka 8 łyżka
olej do smażenia
woda zimna 1/2 szklanka
bułka czerstwa 1/2 sztuka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
indyk 30 dkg
ser żółty 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym

Mięso rozrobić w misce z jajkiem, namoczoną w mleku i wyciśniętą bułką, oraz pieprzem ziołowym i solą. Uformować małe klopsiki i obtoczyć je w mące. Następnie delikatnie obsmażyć na oleju. W między czasie zagotować w garnku wodę z kostką rosołową. Do gotującej wody wrzucić klopsiki. Gotować ok 15 minut. Następnie wyjąć je z wywaru i odłożyć na bok. Do miseczki wlać śmietanę, odrobinę wody i wsypać pozostałą mąkę (ok 5 łyżek). Rozetrzeć tak żeby nie było grudek. Następnie dodawać po trochu resztkę wody i mieszać. Płyn wlać do wywaru po gotowaniu klopsików (pamiętać aby mieszać wywar podczas wlewania płynu). Pomieszać sos i dodać posiekany koperek oraz starty żółty ser. Zagotować. Wrzucić do środka klopsiki, pogotować razem kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 19.02.2013 06:34
smaczny obiadek;]
anja3107 18.12.2010 15:28
jadłam ale w sosie pieczarkowym - też super
danusia19671 23.09.2010 18:18
No takie klopsiki to niebo w gębie
bogumiła3 14.09.2010 21:44
super
misia53 09.09.2010 22:41
Bardzo smaczne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak