Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy ,, z kurnej chaty „:

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

30 dag wieprzowiny od szynki ( chudej ),4 cebule duże ( użyłam białej , czerwonej i por )
głóg 1 owoc
grzyby suszone 2 szt.
lubczyk świeży 3 liście
majeranek 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
smalec 2 łyżki
masło 1 łyżka
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy ,, z kurnej chaty „:

Dalszy ciąg odtwarzania staropolskich smaków .Tym razem – doprawianie czarną porzeczką ( rośnie u nas w stanie dzikim od dawna – doskonałe źródło witaminy C , wykorzystywana w lecznictwie ) – obecnie łatwiej o odmianę ogrodowa .
Mięso pokroić w foremną kostkę . posolić , natrzeć pasta z oleju i zmielonych lub dokładnie utłuczonych w moździerzu przypraw (1 ząbek czosnku, majeranek , lubczyk, jałowiec, głóg , tarnina ) .Zostawić na godzinę . Na patelni rozgrzać smalec i wkładać kostki mięsa ( marynatę zetrzeć z niego i zostawić ) .Obsmażyć na rumiano .Podlać szklanką wody i zagotować . Przełożyć do garnka o grubym dnie .
Na patelni podsmażyć na złoto na maśle pokrojoną w ,, piórka „ cebulę .zalać szklanką wody i zagotować .Dodać do mięsa .Wlać resztę wody . Włożyć resztkę marynaty którą zdjęliśmy z mięsa i suszone grzyby .
Dusić najpierw na średnim a potem na małym gazie ok. 1,5 godziny .Gulasz ma się zagęścić ( cebula rozgotować , a mięso być miękkie ) .
Do gulaszu dodać ok. 2 łyżek kwaskowatej konfitury z czarnej porzeczki w miodzie ( w ostateczności z cukrem ).Na końcu dodać 1 roztarty z solą ząbek czosnku .

Użyłam czosnku i 3 rodzajów cebul tzn białej , czerwonej i białej części pora . Nie jestem pewna czy w kuchni staropolskiej używano jednego czy kilku dziko rosnących odmian cebuli .Pewnie tak bo przecież rośliny cebulowe w stanie dzikim rosły ( jak się kto uprze to nawet cebulkę tulipana może traktować jako warzywo ).
Piszę o konfiturze z czarnej porzeczki na bazie miodu bo tak konserwowano owoce dawniej ( a i ja mam to szczęście , ze przyjaciółka Mamy robi przetwory na bazie miodów i zawsze coś tam od niej dostaniemy .Można zamiennie użyć konfitury z cukrem lub suszonej czarnej porzeczki gotowanej chwilę w odrobinie wody , osłodzonej miodem i przetartej przez sito ) .
Nie użyłam czarnego pieprzu robiąc w zamian mieszankę z głogu, tarniny i jałowca .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 15.05.2014 13:04
ciekawy tytuł:)
Joanna108
Joanna108 23.09.2011 09:28
Pracochłonne, smaczne, starannie podane - danie na szóstkę z plusem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak