Nalewka Eli Smocza krew

Nalewka Eli Smocza krew

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 kg
  • spirytus 96 %

    1 litr
  • jeżyny

    1.5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dojrzałe owoce przebrać,oczyścić z szypułek i zmiksować lub przetrzeć przez sito,dodać cukier,dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonego,suchego słoja,przykryć jałową gazą i pozostawić na 2 dni w ciepłym,słonecznym miejscu.Następnie wlać spirytus i dobrze wymieszać.Po 3 dniach przecedzić przez sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną jałową gazą.Odstawić na tydzień do sklarowania.Gdy osad opadnie na dno,ostrożnie przesączyć nalewkę przez bibułowy filtr do kawy,przelać do wyparzonych,suchych butelek,szczeknie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy.Smacznego i na zdrowie!

Wspaniałe lekarstwo na zaziębienie i kiepski humor

Przepis pochodzi z książki \"Nalewki,likiery i wina domowe\" Małgorzaty Caprari.

Wykonanie i zdjęcie własne.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

08.03.2017 14:26
Dobra nalewka.

rosik93

16.10.2011 16:48
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat