Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 50 dkg
cukier 40 dkg
jajko 10 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olejek migdałowy 2 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Mak sparzyć, odcedzić, zmielić dwukrotnie w maszynce. Mak dodać do białek i powoli ucierać. Ubić na sztywną pianę z białek, wymieszać z masą jajeczno-makową, dodać tartą bułkę i olejek. Ciasto ostrożnie wlać do dużej tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około godziny. Ostudzić w piekarniku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 22.12.2011 17:20
smaczne
misia53 10.12.2011 18:18
Robię troszkę podobny i jest bardzo dobry - polewam jeszcze polewą z orzechami.
marzencia2007 01.09.2010 12:46
super przepis! :)
RenataZ-et 01.09.2010 12:24
Idealny przepis na Wielkanoc ..i nie tylko ;)
Margo1 01.09.2010 10:01
Mój mąż uwielbia!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak