Makowiec

Makowiec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    50 dkg
  • cukier

    40 dkg
  • jajka

    10 sztuk
  • tarta bułka

    2 łyżki
  • olejek migdałowy

    2 krople
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Mak sparzyć, odcedzić, zmielić dwukrotnie w maszynce. Mak dodać do białek i powoli ucierać. Ubić na sztywną pianę z białek, wymieszać z masą jajeczno-makową, dodać tartą bułkę i olejek. Ciasto ostrożnie wlać do dużej tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około godziny. Ostudzić w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kuklik

22.12.2011 17:20
smaczne

misia53

10.12.2011 18:18
Robię troszkę podobny i jest bardzo dobry - polewam jeszcze polewą z orzechami.

marzencia2007

01.09.2010 12:46
super przepis! :)

RenataZ-et

01.09.2010 12:24
Idealny przepis na Wielkanoc ..i nie tylko ;)

Margo1

01.09.2010 10:01
Mój mąż uwielbia!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat