Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz małorosyjski

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na ten barszcz pochodzi z kuchni litewskiej. "Aby ocenić litewskie pieśni i potrawy, Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy" - Adam Mickiewicz.

Składniki:

Składniki:

żeberka wędzone 800 gramów
wędlina wędzona 400 gramów
marchewki 4 sztuki
pietruszka 2 sztuki
cebule 2 sztuki
por 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka
buraki czerwone 2 sztuki
pomidory 3 sztuki
Kwas burakowy 1 szklanka
mąka 2 łyżki
śmietana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz małorosyjski

Z mięsa i włoszczyzny ugotowałem bulion z dodatkiem wędliny. Ugotowane warzywa wyjąłem, mięso i kiełbasę również. Warzywa pokroiłem w kostkę. Kiełbasę w plasterki, a żeberka na mniejsze kawałki.

Kapustę poszatkowałem, udusiłem w rondelku z pozłotą od bulionu. Następnie dodałem do tego mąkę, wymieszałem, rozprowadziłem bulionem.

Wszystkie składniki połączyłem z bulionem, gotowałem jeszcze kilka minut, dołożywszy miąższ z kilku pomidorów, pokrojonych i pozbawionych pestek oraz wlaniu szklanki kwasu burakowego. Przed podaniem zabieliłem śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.02.2019 09:40
Smakowita potrawa.;)
bietka 19.02.2019 09:36
Bardo smaczna i sycąca zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak