Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Chyba każdy lubi pierogi i każdy ma swoje ulubione, moje ulubione to takie właśnie z kaszą i grzybami.

Składniki:

Ciasto:

mąka 400 gramów
woda gorąca 250 mililitrów
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta

Farsz:

kasza jęczmienna 100 gramów
cebula 1 sztuka
grzyby świeże 550 gramów
tłuszcz do smażenia 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Dodatkowo:

cebula smażona 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi

Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i wrzątek, wymieszać drewnianą łyżką.
Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut.

Farsz:
Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu na opakowaniu. Grzyby ugotowane drobno posiekać nożem, dodać do kaszy. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, łyżkę cebulki dodać do farszu, resztę zostawić. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową.
Podawać polane tłuszczem z usmażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 19.02.2019 19:38
Na sam widok ślinka cieknie :)
Bożena Matuszczyk 15.02.2019 12:57
Pięknie podane pierożki, na takie z grzybami i kaszą to ja się bezczelnie wpraszam.;)
danusia19671 15.02.2019 13:00
Zapraszam Bożenko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak